Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Το κλειδί για την καλύτερη υγεία των παιδιών, βρίσκεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και όχι μόνο στην απώλεια βάρους.

Μεγέθυνση κειμένου
Το κλειδί για την καλύτερη υγεία των παιδιών, βρίσκεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και όχι μόνο στην απώλεια βάρους.

Πράγματι, μια πρόσφατη πρωτότυπη έρευνα του πανεπιστημίου UCLA (School of Nursing), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology, αναφέρει ότι σε φυσιολογικού βάρους, αλλά και σε υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά τα οποία συμμετείχαν σε εντατικό πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής, βελτιώθηκε σημαντικά η μεταβολική και η καρδιαγγειακή λειτουργία ανεξάρτητα από τη μικρή απώλεια σωματικού βάρους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μέσα από την αλλαγή της διατροφής και της άσκησης μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης», δήλωσε ο C. Roberts, καθηγητής του UCLA και επικεφαλής της μελέτης. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να επικεντρωθεί πλέον το επιστημονικό ενδιαφέρον στην αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι να δίνεται έμφαση αποκλειστικά στο σωματικό βάρος και την απώλεια βάρους.

Και οι δύο ομάδες των παιδιών συμμετείχαν για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, σε κατ’ οίκον πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής το οποίο περιελάμβανε καθημερινή άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά, βασισμένη σε λαχανικά και φυτικά τρόφιμα. Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει μόνο τα παχύσαρκα παιδιά, το αποτέλεσμα ήταν ότι και οι δύο ομάδες παιδιών βελτίωσαν σε παρόμοιο βαθμό τους καρδιαγγειακούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου νόσου, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης.

Στις Η.Π.Α, το 34% των εφήβων ηλικίας 12-19 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ανθυγιεινοί παράγοντες του τρόπου ζωής που αρχίζουν στην παιδική ηλικία, όπως η φυσική αδράνεια, η έλλειψη σωματικής άσκησης και μια διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπος, συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας όσο και άλλων χρόνιων ασθενειών. Δεν είναι σαφές αν η ίδια η παχυσαρκία ή οι σχετιζόμενοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι τα βαθύτερα αίτια της καρδιαγγειακής και μεταβολικής δυσλειτουργία αλλά και της αντίστοιχη ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών.

Ο C. Roberts δηλώνει ότι «ακόμα και αν τα άτομα έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, μπορούν να εμφανίσουν μεταβολικές ανωμαλίες και ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής».

Στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα σε υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών από την Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ‘Παίδων’. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μία ομάδα ειδικών θα πλαισιώσει την προσπάθεια των παιδιών και θα τα καθοδηγήσει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας κυρίως μέσω της αλλαγής στον τρόπο ζωής της οικογένειας. Εάν σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα και θέλετε να συμμετέχετε επικοινωνήστε μέχρι τις 30.9.2013: στο τηλέφωνο: 6936360059 ή στο email: info4yourfamily@yahoo.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πατήστε εδώ


Παναγιώτης Α.Βαραγιάννης M.Med.Sc.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Τρεφόμαστε ισορροπημένα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προδιαβήτης: η πρόληψη είναι δύναμη!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Κράτα τις μικρές απολαύσεις της διατροφής σου τρώγοντας ισορροπημένα
  arrowΤο πιάτο μας
 • Τips για να κάνετε τη διατροφή σας πιο φιλική για την καρδιά
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Αρχαίοι σπόροι: γιατί να τους βάλουμε στη διατροφή μας;
  arrowΤο πιάτο μας
next