Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί να υπάρξει 'αγαπημένο παιδί' στην οικογένεια;

Μεγέθυνση κειμένου
Μπορεί να υπάρξει 'αγαπημένο παιδί' στην οικογένεια;

 Οι περισσότεροι γονείς, θα απαντούσαν αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με το αν κάποιο από τα παιδιά τους είναι το "αγαπημένο τους", υποστηρίζοντας ότι τα αγαπούν με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, τα στατιστικά δίνουν μια διαφορετική εκδοχή.

Το επιστημονικό περιοδικό Journal of Marriage and Family δημοσίευσε πέρυσι μια έρευνα σύμφωνα με την οποία 75% των μητέρων δήλωνε ότι νιώθει πιο κοντά με ένα από τα ενήλικα παιδιά τους, ενώ αντίστοιχη έρευνα του 2005 έδειχνε ότι σε ποσοστό περίπου 70% και οι δύο γονείς φέρονταν με ιδιαίτερο τρόπο σε κάποιο από τα παιδιά τους.

Η συγγραφέας του βιβλίου The Favorite Child, Ellen Weber Libby, παραδέχεται ότι ενώ η "προτίμηση" των γονέων σε ένα παιδί είναι κοινό φαινόμενο, η συζήτηση γύρω από αυτό παραμένει ταμπού. "Οι γονείς πρέπει να μάθουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν όμως η προτίμηση εδράζεται διαρκώς και μόνο σε ένα παιδί ή προκύπτει από την ανάγκη των γονιών να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση και να τονώσουν το εγώ τους, τότε μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα όρια και να γίνει μη υγιές".

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλα τα παιδιά της οικογένειας. Μια μελέτη του Journal of Family Psychology, υποστήριξε ότι το "λιγότερο αγαπημένο" παιδί μπορεί να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά μια διαφορετική μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα παιδιά που ήταν πιο κοντά στη μητέρα τους έτειναν να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης μεγαλώνοντας, σε συχνότερο βαθμό από τα αδέρφια τους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς τείνουν να αρνούνται αυτή τη συμπεριφορά τους, από το να προσπαθούν να την αλλάξουν. "Το να το αρνείσαι είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, γιατί έτσι έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να το διορθώσεις", λέει η Weber Libby. "Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς συνειδητά να μοιράζεις ισάξια την προσοχή σου στα παιδιά και να μην απωθείς τα συναισθήματά σου- να τα αναγνωρίζεις και να τα εξετάζεις".

Πηγή: http://www.msn.com

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Τρεφόμαστε ισορροπημένα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Προδιαβήτης: η πρόληψη είναι δύναμη!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Κράτα τις μικρές απολαύσεις της διατροφής σου τρώγοντας ισορροπημένα
  arrowΤο πιάτο μας
 • Τips για να κάνετε τη διατροφή σας πιο φιλική για την καρδιά
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Αρχαίοι σπόροι: γιατί να τους βάλουμε στη διατροφή μας;
  arrowΤο πιάτο μας
next