Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Προβιοτικά & υγεία

Μεγέθυνση κειμένου

Από την αρχαιότητα ως σήμερα η χρήση προβιοτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Ως προβιοτικά ορίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί ανθρώπινης προέλευσης που όταν καταναλώνονται μπορούν να συμβάλλουν στη πρόληψη αλλά και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες. Η βασική αρχή «λειτουργίας» τους είναι πως η παρουσία τους στον εντερικό σωλήνα, αποκλείει ή έστω παρεμποδίζει τον αποικισμό άλλων παθογόνων μικροβίων.

Εκατοντάδες είδη είναι παρόντα στον εντερικό σωλήνα και ορισμένα από αυτά ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι ίσως παίζουν ουσιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό, διατροφικό, φυσιολογικό και προστατευτικό επίπεδο του οργανισμού.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα περισσότερα οφέλη από τα προβιοτικά σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά:

• Φαίνεται από μελέτες πως ίσως μειώνουν την εμφάνιση της οξείας διάρροιας σε παιδιά και βρέφη, είτε αυτή οφείλεται σε κάποιον ιό είτε στη λήψη αντιβιοτικών.

• Συμβάλλουν στη διάσπαση της λακτόζης, βελτιώνοντας την ανοχή στη λακτόζη των γαλακτοκομικών και μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων (π.χ. του μετεωρισμού).

• Σε περίπτωση χρήσης αντιβιοτικών ή στρες, φαίνεται να πως η πρόσληψη ωφέλιμων μικροοργανισμών μπορεί να αποτρέψει τον αποικισμό από παθογόνα μικρόβια ανθεκτικά στο εκάστοτε αντιβιοτικό, ενώ επιπλέον επιτρέπουν την επανεγκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

• Έρευνες δείχνουν πως ορισμένα προβιοτικά, έχουν προστατευτική δράση ως προς τη φλεγμονή και μπορεί να είναι ωφέλιμα σε περιπτώσεις φλεγμονώδων νόσων του εντέρου (όπως είναι η νόσος του Crohn).

• Μπορεί να προστατεύουν την καρκινογένεση και κυρίως από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ φαίνεται πως μειώνουν την εμφάνιση αλλεργικών αντιφράσεων.

• Τέλος, συμβάλλουν στη μείωση ή/και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, γνωστού και ως «σπαστική κολίτιδα».

Η επιστημονική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στη μελέτη της επίδρασης των προβιοτικών στη μικροχλωρίδα του ανθρώπου. Όπως φαίνεται, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, αναμένουμε τα αποτελέσματα περισσότερων ερευνών που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε σε βάθος των τρόπο λειτουργίας και την επίδραση της μικροχλωρίδας στην υγεία.

Άλλα άρθρα
  • Τα προβιοτικά είναι βασικοί "κάτοικοι" του γαστρεντερικού μας συστήματος και πιο συγκεκριμένα του παχέος εντέρου

  • Η λέξη «μικροοργανισμός», από μόνη της πολλές φορές μας οδηγεί στην σκέψη της αρρώστιας. Δεν είναι όμως βλαπτικοί όλοι οι μικροοργανισμοί. Ο λόγος για τα προβιοτικά....

  • Πολλές μελέτες εκθειάζουν τη μη κατανάλωση κρέατος στο διαιτολόγιό μας. Έτσι σε μελέτες που έγιναν σε χορτοφάγους...

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Ταχίνι σύμμαχος της νηστείας και όχι μόνο!
    arrowΓια κάθε στιγμή
  • Πρωινό για γερό ανοσοποιητικό: ενίσχυσε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Περιόρισε τη ζάχαρη, κράτα τη γεύση: τα tips που χρειάζεσαι!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Ανάπτυξη και γερά οστά
    arrowΠΑΙΔΙ
  • Τα μικρά μυστικά της σόγιας στην καθημερινότητά μας
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next