Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020

Γαλακτοκομικά: πηγή ζωής και σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Μεγέθυνση κειμένου
Γαλακτοκομικά: πηγή ζωής και σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας διατροφής, καθώς θεωρούνται από τις πληρέστερες φυσικές τροφές που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του.

Η πολύτιμη θρεπτική τους αξία
Τα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής είναι απαραίτητα στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ανθρώπου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε ασβέστιο, φώσφορο και D (ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα προϊόντα), απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που σε συνεργασία με τις ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου που περιέχου, συμβάλλουν στην καθημερινή ψυχική μας ηρεμία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε κάλιο συμβάλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υπάρχουν περιορισμοί;
Οι συστάσεις για την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων στο γενικό πληθυσμό υγιών ενηλίκων ανέρχονται σε 2 μερίδες ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι. Άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερες ημερήσιες ανάγκες.

Γαλακτοκομικά υγεία και αδυνάτισμα
Στην Ελλάδα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (light) εμφανίστηκαν και διαδόθηκαν ιδιαίτερα περίπου την τελευταία δεκαετία.

Η εμφάνισή τους στην αγορά είναι σημαντική, καθώς μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη έχουν κατηγορηθεί ότι επιβαρύνουν το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παράλληλα με την ιατρική τους χρήση, τα light γαλακτοκομικά προϊόντα συστήνονται από τους διαιτολόγους στην προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους.
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Καλοκαιρινές εξορμήσεις: ιδέες για θρεπτικά snacks!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Τι να φάω για πρωινό το καλοκαίρι; Βάλε φαντασία!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Ενυδάτωση: το σημείο SOS του καλοκαιριού!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Τα snacks της ηλιοθεραπείας
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Ισορροπημένο πρωινό με μπισκότα γίνεται; Μα φυσικά!
  arrowΤο πιάτο μας
next