Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Ετικέτες τροφίμων: Χαμένοι στη μετάφραση;

Μεγέθυνση κειμένου
Ετικέτες τροφίμων: Χαμένοι στη μετάφραση;

Ετικέτες τροφίμων: Χαμένοι στη μετάφραση;

Οι συσκευασίες αρκετών τροφίμων πλέον αναφέρουν την έκφραση «μερικώς υδρογονωμένα λίπη». Λίγοι, όμως γνωρίζουν πως πίσω από τη δυσνόητη αυτή λέξη κρύβονται τα τρανς λιπαρά.

Τι είναι και που βρίσκονται;
Τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια μορφή λιπαρών που συναντάμε μόνο σε τρόφιμα και προκύπτουν κατά την επεξεργασία ελαίων για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, γλυκά, προτηγανισμένα προϊόντα και αλμυρά σνακς όπως γαριδάκια.
Πόσο ύποπτα είναι; Το αρνητικό στην υπόθεση των τρανς λιπαρών είναι πως μοιάζουν πολύ με τα κορεσμένα λίπη, ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε τέτοιου είδους λιπαρά έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της καρδίας, εφόσον αυξάνουν την LDL, «κακή» χοληστερόλη και μειώνουν την HDL-«καλή» χοληστερόλη.

Πόσα τρανς λιπαρά επιτρέπεται να καταναλώνουμε;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σαφής οδηγία στην Ευρώπη για το ποια είναι η μέση πρόσληψη λιπαρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνουν πως η ποσότητα τρανς λιπαρών που καταναλώνουμε ημερησίως δε θα πρέπει να ξεπερνά το 1-2% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), με γνωμοδότηση το 2010, επισημαίνει πως θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα τρανς λιπαρά, εφόσον δεν είναι απαραίτητα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής.
Στη χώρα μας, πλέον, πολλές εταιρείες τροφίμων έχουν καταφέρει να μειώσουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε υδρογονωμένα λίπη ή και να απαλλάξουν πλήρως τα προϊόντα τους από αυτά (π.χ. μαλακές μαργαρίνες, μπισκότα και κράκερ συγκεκριμένων εταιριών) και να προσαρμοστούν στις οδηγίες της ΕΕ αναγράφοντάς την περιεκτικότητά των προϊόντων σε τρανς λιπαρά στις ετικέτες τους.

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ως καταναλωτές έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, τις ετικέτες τροφίμων.
Στις ετικέτες τροφίμων τα τρανς λιπαρά αναγράφονται ως «υδρογονωμένα λίπη» ή «μερικώς υδρογονωμένα λίπη.

Αν και γραμμένα με πολύ μικρά γράμματα, πλέον, όλες οι συσκευασίες αναφέρουν την παρουσία τρανς λιπαρών, είτε στον πίνακα κάτω από τη διατροφική αξία ή στα συστατικά των τροφίμων.

Όταν μάλιστα αναγράφονται στα συστατικά, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ποσότητά τους ανάλογα με τη σειρά στην οποία αναγράφονται. Πρώτα αναγράφονται τα συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο.

Ψυχραιμία, λοιπόν, και καλή ανάγνωση!


Άλλα άρθρα
 • Οι θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα, το νάτριο κι εσείς! Τα πέντε παραπάνω βασικά συστατικά, είναι και αυτά που αναγράφονται στο σύστημα διατροφικής πληροφόρησης των GDAs

 • Τελικά πόσο ένοχα είναι τα λίπη στη διατροφή μας;

 • Στη εποχή όπου όλο και περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο πιάτο μας ο ρόλος της των ετικέτών στα τρόφιμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία!

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Πρωινό τη Μεγάλη Εβδομάδα: νηστίσιμες προτάσεις για μικρούς και μεγάλους
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Ταχίνι σύμμαχος της νηστείας και όχι μόνο!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Πρωινό για γερό ανοσοποιητικό: ενίσχυσε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Περιόρισε τη ζάχαρη, κράτα τη γεύση: τα tips που χρειάζεσαι!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ανάπτυξη και γερά οστά
  arrowΠΑΙΔΙ
next