Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020

Προστατευτική η δράση του καφέ στον καρκίνο του προστάτη

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Κεχριμπάρη Ιωάννα
Προστατευτική η δράση του καφέ στον καρκίνο του προστάτη

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής όπως τα αντιοξειδωτικά (π.χ. φρούτα και λαχανικά), τα ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ψάρι) και οι ισοφλαβόνες (σόγια και προϊόντα της) έχουν σχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά, καθώς και το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέονται με αυξημένο.

Νέα κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το National Cancer Institute και το Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστώνη φέρνει στο φως δεδομένα που δείχνουν πως στη μάχη αυτή έρχεται να προστεθεί και ο καφές. Η έρευνα η οποία εξέτασε τη συμβολή του αγαπημένου μας ροφήματος στην προστασία από την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη έδειξε ότι οι άντρες (ηλικίας 40-75 ετών) που κατανάλωναν καφέ εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Αναλυτικότερα, η ομάδα των ερευνητών διερεύνησε τη σχέση της κατανάλωσης καφέ και του ολικού κινδύνου εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου, καθώς και συγκεκριμένων επιμέρους περιπτώσεών της, σε ένα μεγάλο δείγμα ανδρών (47.911 άνδρες) ηλικίας 40 - 75 ετών στο πλαίσιο της μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης Health Professionals Follow-up Study. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ δόθηκαν από ένα λεπτομερές - αναφορικά με τον καφέ - ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης αλλά και κάθε 4 χρόνια για τα επόμενα 20 - 22 χρόνια! Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης (μετάστασης στα οστά ή θανάτου) της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως όσο αυξανόταν η ημερήσια κατανάλωση καφέ ο κίνδυνος μειωνόταν κι άλλο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή συσχέτιση της επίδρασης τους. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοια προστατευτική επίδραση φαίνεται να είχε και ο ντεκαφεϊνέ καφές!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στον καφέ φαίνεται να ευθύνονται για την παραπάνω ευεργετική σχέση, λόγω πιθανώς της αντιφλεγμονώδους δράσεις τους, βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και επηρεάζοντας τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με το φύλο, παράγοντες που φαίνεται να συμμετέχουν στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Η έκπληξη στην εν λόγω έρευνα ήταν ότι η συσχέτιση φαίνεται να οφείλεται μόνο στα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν έναυσμα για μεγαλύτερη έρευνα στο πεδίο αυτό ώστε να εξεταστούν οι ακριβείς πιθανοί μηχανισμοί των συστατικών του καφέ και να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητά του που μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: Wilson KM, Kasperzyk JL, Rider JR, Kenfield S, van Dam RM, Stampfer MJ, Giovannucci E, Mucci LA. Coffee consumption and prostate cancer risk and progression in the Health Professionals Follow-up Study. J Natl Cancer Inst. 2011 Jun 8;103(11):876-84.
 

Συγγραφείς: Κεχριμπάρη Ιωάννα
Άλλα άρθρα
 • Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι καφέ; Ο καφές αποτελεί για πολλούς μία καθημερινή συνήθεια που συνδέεται με διάφορες ώρες της ημέρας

 • Ο καφές αποτελεί τη συντροφιά πολλών ανθρώπων καθημερινά, καθώς φαίνεται ότι δεν μας βοηθάει μόνο να... ξυπνήσουμε, αλλά συμβάλλει επίσης στην καλύτερη πνευματική λειτουργία αυξάνοντας τη συγκέντρωση

 • Το καλοκαίρι πλησιάζει επικίνδυνα και πολλοί από σας έχετε ήδη ξεκινήσει να σκέφτεστε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα και προορισμούς για διακοπές.

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Καλοκαίρι…ώρα για φρέσκιες ιδέες για ισορροπημένα και απολαυστικά πρωινά!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Οικογενειακό πρωινό: εύκολες λύσεις για μικρούς και μεγάλους!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις αυτό που λείπει από τη διατροφή σου!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Η αξία των αρχαίων σπόρων στη διατροφή μας
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ελληνικός καφές: μία διαχρονική αξία!
  arrowΤο πιάτο μας
next