Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Μάθετε ποια είναι τα σημαντικότερα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης!

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Τριφωνίδης Πέτρος
Μάθετε ποια είναι τα σημαντικότερα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης!

Όλοι γνωρίζουμε τα σωματικά οφέλη της άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει τη σωματική σύσταση, τα μαλλιά, το δέρμα και την υγεία των νυχιών, καθώς μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Ωστόσο, συχνά παραβλέπουμε τα ψυχολογικά οφέλη, και μερικά από αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά. Πιο κάτω είναι 10 σημαντικά ψυχολογικά οφέλη της άσκησης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας.

Αυτοπεποίθηση και Αυτοεκτίμηση
Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας. Σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, τα παιδιά και οι έφηβοι βελτίωσαν την αυτοπεποίθηση τους μετά την άσκηση. Όποιος έχει επιτύχει μια σωματική μεταμόρφωση έχει νιώσει τις θετικές επιπτώσεις τις οποίες έχει η άσκηση στην αυτοεκτίμηση. Έχετε μια καλύτερη εμφάνιση, αισθάνεστε καλύτερα και είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Εικόνα του Σώματος
Για τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν θέματα με την εικόνα του σώματος τους, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Η άσκηση συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση με το σχηματισμό του σώματος και την αλλαγή της εμφάνισης. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μειώνουμε τον εαυτό μας όσον αφορά την εμφάνιση μας. Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση θα προσφέρει θετικές αλλαγές στο σώμα σας, και ως εκ τούτου, θα βελτιώσει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

Κατάθλιψη

Μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μαζί με συμβουλευτική είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις καταθλιπτικές διαταραχές από ότι η συμβουλευτική και μόνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος της κατάθλιψης είναι σημαντικά υψηλότερος για τα σωματικά αδρανεί άτομα σε σύγκριση με τα τακτικά αθλούμενα. Οι ίδιες χημικές ουσίες της «καλής διάθεσης» που θεραπεύουν το άγχος έχουν επίσης, θετική επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί μόνο να βοηθήσει.

Γνωστική Λειτουργία
Στα άτομα με γνωστικές διαταραχές, η άσκηση μπορεί να αυξάνει τη γνωστική λειτουργία. Η ικανότητα σας να σκέφτεστε και να αντιδράτε μπορεί να βελτιωθεί με την άσκηση. Οι κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται και η ροή του αίματος βελτιώνεται στον εγκέφαλο. Η άσκηση είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της μειωμένης κινητικής απόδοσης που σχετίζεται με την ηλικία, και στην ταχύτητας της γνωστικής επεξεργασίας.

Μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο
Η άσκηση έχει αποδειχθεί να μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο, ενώ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της διακοπής του καπνίσματος. Αν και ο ακριβής μηχανισμός του εν λόγω οφέλους είναι άγνωστος, σίγουρα η βελτιωμένη χημική ισορροπία του εγκεφάλου από την άσκηση πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο.

Στρες
Έρευνα έχει δείξε ότι η άσκηση συνδέεται με μια υψηλότερη ανθεκτικότητα του στρες. Μειώνει, επίσης, σημαντικά την κορτιζόλη, τον καρδιακό ρυθμό, και τις αντιδράσεις της κατάστασης του στρες, σε σύγκριση με τα ανεκπαίδευτα άτομα. Έτσι, όχι μόνο μπορείτε να μειώσετε τα τρέχοντα επίπεδα του στρες με την άσκηση, αλλά η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να αποφύγετε το στρες εξ’ αρχής.

Δημιουργικότητα
Δεν αισθάνεστε πολύ δημιουργικοί τον τελευταίο καιρό; Ίσως σας έχει λείψει η έμπνευση για να γράψετε, να φωτογραφίσετε ή να δημιουργήσετε ένα νέο μουσικό κομμάτι; Η άσκηση θα μπορούσε να είναι η απάντηση για την εκκαθάριση αυτών των μπλόκων της δημιουργικότητας. Η διάθεση και η δημιουργικότητα βελτιώνονται ανεξάρτητα με τη σωματική άσκηση. Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του αν είστε σε μια καλή ή κακή διάθεση, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητα σας.

Συγγραφείς: Τριφωνίδης Πέτρος
Άλλα άρθρα
 • Πόσες ημέρες την εβδομάδα χρειάζεται να γυμνάζεστε; Μπορείτε να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία από μια εβδομαδιαία προπόνηση διάρκειας άνω των δύο ωρών, όπως μπορείτε με καθημερινές 20λεπτες συνεδρίες;

 • Στην αρχή κάθε χρονιάς, οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε μία προσπάθεια να χάσουμε τα κιλά που πήραμε κατά τη διάρκεια των εορτών. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, η σωματική άσκηση αποτελεί

 • Τελικά το πρωί πρέπει να κάνουμε γυμναστική με άδειο στομάχι, ή να έχουμε φάει κάτι προηγουμένως;

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Η σχολική χρονιά ξεκίνησε… η εκπαίδευση ξεκίνησε;
  arrowΠΑΙΔΙ
 • “Το παιδί ζητάει γλυκό”: tips που θα σας λύσουν τα χέρια!
  arrowΠΑΙΔΙ
 • Ισορροπημένη διατροφή: Ώρα για φθινοπωρινό restart
  arrowΤο πιάτο μας
 • Slideshow: Τα snacks της παραλίας-κάνε θρεπτικές επιλογές!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Σαββατοκύριακο: φαγητό εντός & εκτός σπιτιού!
  arrowΓια κάθε στιγμή
next