Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Βιταμίνη D για δυνατούς… απογόνους!

Μεγέθυνση κειμένου
Βιταμίνη D για δυνατούς… απογόνους!

 Η αξία της Βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναδείχθηκε σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά των μανάδων που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη Βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην ηλικία των τεσσάρων ετών, είχαν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η μυϊκή δύναμη φτάνει το μέγιστο στην αρχή της ενηλικίωσης, ενώ, μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Η χαμηλή μυϊκή δύναμη κατά την ενήλικη ζωή έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας μετέπειτα όπως ο διαβήτης και τα κατάγματα. «Είναι πιθανό, ότι η μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη που παρατηρήθηκε στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις των ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια της μυϊκής μάζας όταν θα φτάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Η Βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στη σκελετική υγεία, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και κύρια πηγή της στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Τα επίπεδα συγκέντρωσής της φαίνεται να επηρεάζονται από τις εποχές και το γεωγραφικό πλάτος. Το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα (35°- 39°) προσφέρει καλή γωνία στις ακτίνες του ήλιου για το σχηματισμό της βιταμίνης, ενώ οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης φαίνεται πως είναι υψηλότερες το φθινόπωρο (αμέσως μετά το καλοκαίρι) και χαμηλότερες μέσα στο χειμώνα.

Οι ανάγκες μας σε βιταμίνη D, βέβαια, μπορούν να καλυφθούν και μέσα από τα τρόφιμα, καθώς βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος), τα αυγά, ενώ ακόμη μπορείτε να την προσλάβετε μέσω εμπλουτισμένων με τη βιταμίνη τροφίμων όπως οι φυσικοί χυμοί, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ειδικά, λοιπόν, στις κυοφορούσες θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να μεγιστοποιούνται οι προσλήψεις της βιταμίνης D. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί δράττοντας κάθε ευκαιρίας ηλιοφάνειας. Σηκώστε τα μανίκια αφήστε λίγο πιο χαλαρά τα ρούχα και καθίστε για 10-15 λεπτά σε επαφή με τον ήλιο, ακόμη και πίσω από γυαλί. Σε πιο ζεστές μέρες ευκαιρία για βόλτα στην λιακάδα. Διατροφικά, φροντίστε να καταναλώνετε κάποιο λιπαρό ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, εντάξτε τα αυγά στο μενού σας και εντάξτε στην καθημερινότητά σας τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά. Σε κάθε περίπτωση, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος μπορεί να σας πληροφορήσει και να βοηθήσει στην κάλυψη των απαιτήσεων.

Πηγή: Nicholas C. Harvey, Rebecca J. Moon, Avan Aihie Sayer, Georgia Ntani, Justin H. Davies, M. Kassim Javaid, Sian M. Robinson, Keith M. Godfrey, Hazel M. Inskip, Cyrus Cooper, and The Southampton Women's Survey Study Group.Maternal Antenatal Vitamin D Status and Offspring Muscle Development: Findings From the Southampton Women's Survey. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, January 2014

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Ενυδάτωση στην παραλία: τα 3 tips που θα σε σώσουν φέτος το καλοκαίρι!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Απόλαυσε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με γεμάτες μπαταρίες!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • H ισορροπημένη διατροφή «έρχεται» μαζί σας στις διακοπές
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Τι κρύβεται μέσα σε ένα ποτήρι frappé; ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Καλοκαιρινές εξορμήσεις: ιδέες για θρεπτικά snacks!
  arrowΓια κάθε στιγμή
next