Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019

Tα μικρά μυστικά της νηστείας

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Τζόβα Ελίζα
Tα μικρά μυστικά της νηστείας

Η περίοδος της νηστείας που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες αποτελεί μια περίοδο σύμφωνα με τις θρησκευτικές παραδόσεις - αλλά και την επιστήμη - ξεκούρασης και ανανέωσης του σώματος. Βασικό χαρακτηριστικό του διατροφικού προτύπου της νηστείας είναι η φυτική διατροφή και η αποχή από τρόφιμα που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το τυρί και τα γαλακτοκομικά. Με άλλα λόγια η διατροφή της νηστείας θυμίζει ένα είδος χορτοφαγικής δίαιτας που φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, όπου πρώτος ο Πυθαγόρας μίλησε για τα πλεονεκτήματα της. Παρόλα τα θετικά οφέλη που προσφέρει ένα τέτοιο πρότυπο διατροφής στο σώμα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ινών, του υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου της, του περιορισμού κατανάλωσης «κακών» και της αυξημένης κατανάλωσης «καλών» λιπαρών, κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης σημαντικών διατροφικών ελλείψεων (όπως σε ασβέστιο, σίδηρος, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12) ιδιαίτερα για τα άτομα που διατηρούν τη νηστεία και τις σαράντα ημέρες, τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία, αθλητές και υπερήλικες.

Φροντίζοντας τα οστά σας: Τα γαλακτοκομικά καλύπτουν καθημερινά πάνω από τα 2/3 των αναγκών μας σε ασβέστιο, για αυτό και οι ανάγκες μας στο βασικό δομικό συστατικό των οστών μας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Προσπαθώντας να καλύψουμε αυτές μας τις ανάγκες από φυτικές τροφές όπως το σπανάκι και τα φασόλια, παρατηρούμε πως συστατικά τους όπως τα οξαλοξικά και φυτικά οξέα εμποδίζουν σημαντικά την απορρόφησή του. Ιδανική πηγή ασβεστίου στην περίπτωση αυτή είναι τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και το λάχανο που έχουν μικρή περιεκτικότητα στα συστατικά αυτά καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα με ασβέστιο όπως το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Παράλληλα, ο ρόλος της εξασφάλισης επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφησή του ασβεστίου κρίνεται απαραίτητος. Η έκθεσή μας στον ήλιο λοιπόν την περίοδο αυτή είναι εξίσου σημαντική ενώ για άτομα όπως ηλικιωμένοι, γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εγκυμονούσες ή/ και θηλάζουσες τα οποία εμφανίζουν συχνά ελλείψεις βιταμίνης D, η λήψη κάποιου συμπληρώματος ενεργής μορφής βιταμίνης D3 θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό ή το διαιτολόγο τους.

Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας! Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που μας εξασφαλίζουν οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης που απουσιάζουν κατά την περίοδο της νηστείας είναι ο ψευδάργυρος. Έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με την εξασθένιση του αμυντικού μας συστήματος και την μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων. Ψευδάργυρο κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε να αναζητήσουμε σε αξιόλογες ποσότητες σε θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, στα ρεβίθια, τον αρακά και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Εξασφαλίζοντας ζωντάνια και ενεργητικότητα! Η απουσία κόκκινου κρέατος αλλά και ζωικών τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά σχετίζεται και με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης Β12, δύο συστατικών που συμμετέχουν στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την σωστή οξυγόνωση του οργανισμού μας! Ο σίδηρος που συναντούμε σε τρόφιμα του φυτικού βασιλείου απορροφάται σε μικρές μόνο ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες, οξαλικό οξύ) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Έτσι για την καλύτερη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου και των χηλικών του συμπλόκων απαιτούνται κατάλληλοι διατροφικοί συνδυασμοί όπως ο συνδυασμός τους με ζωικές/ πρωτεϊνικές πηγές σιδήρου καθώς και με πηγές βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη των αναγκών τους πρέπει να δώσουν άτομα με έντονους ρυθμούς στην καθημερινότητά τους που εμφανίζουν συχνά σιδηροπενική αναιμία. Αντίστοιχα, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12 κατά την περίοδο της νηστείας μπορούν να εξασφαλίσουν τα θαλασσινά, το γάλα σόγιας και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η νηστεία αποτελεί πράγματι και σύμφωνα με έρευνες ένα ευεργετικό για την υγεία μας μοτίβο διατροφής. Όταν όμως πραγματοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα η κάλυψη των αναγκών μας σε σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά κρίνεται απαραίτητη. Για το λόγο αυτό άτομα που βρίσκονται σε παρατεταμένη νηστεία ή άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, ηλικιωμένοι, αθλητές των οποίων οι διατροφικές ανάγκες είναι αυξημένες καθώς και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με ιστορικό σιδηροπενικής αναιμίας είναι σημαντικό να συμβουλευτούν το γιατρό ή το διαιτολόγο τους για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών αυτών και πιθανώς την επιλογή του κατάλληλου πολυβιταμινούχου σκευάσματος το οποίο θα τους προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά (όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) στις κατάλληλες δόσεις, συνδυάζοντάς τα με άλλα πολύτιμα συστατικά της φύσης όπως ένζυμα και αντιοξειδωτικά που παράλληλα θα συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
 

Συγγραφείς: Τζόβα Ελίζα
Άλλα άρθρα
 • Ένα από τα ουσιαστικότερα ζητούμενα κατά την διάρκεια της χορτοφαγίας έχει να κάνει με την κάλυψη του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά.

 • Η χορτοφαγία συνδέεται με τη μιζέρια και την ασιτία, αντίληψη που σχετίζεται με τα μεταπολεμικά χρόνια όπου η μη κατανάλωση κρέατος (λόγω φτώχιας) συνδυάστηκε με ασιτία και πολλούς θανάτους.

 • Η χορτοφαγία αποτελεί όχι μόνο διατροφική συμπεριφορά αλλά και μια στάση ζωής για πολλούς. Τι είναι;

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Σωματικό βάρος: Βρήκαν για ποιον λόγο παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε
  arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
 • “Super foods”: Eίναι τελικά τόσο super;
  arrowΤο πιάτο μας
 • Διατροφή για 10 με τόνο!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Πρωινά του πεντάλεπτου: γρήγορες λύσεις για πολυάσχολους!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Πρωινό στην παραλία; Θρεπτικές επιλογές για μικρούς και μεγάλους!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next