Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Γιαουρτόπιτα

Μεγέθυνση κειμένου
Γιαουρτόπιτα

ΥΛΙΚΑ (15 μερίδες)

• 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψυχα
• 3 φλ. τσαγιού αλεύρι
• 2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σόδα
• 1κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. αλάτι
• ¾ φλ. μαργαρίνη
• 1 ½ φλ. ζάχαρη
• 5 αυγά
• Ξύσμα λεμονιού
• 1 ½ φλ. Γιαούρτι άπαχο
• Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλέθετε στο μπλέντερ τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Ζεματάτε τα υπόλοιπα , αφαιρείτε το φλούδι και τα κόβετε σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι, την μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το μίγμα αλεύρου και το γιαούρτι. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και σκορπάτε τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45’. Την πασπαλίζετε με άχνη μόλις κρυώσει.

Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ:190
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: 9 γρ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 24 γρ.
ΛΙΠΗ: 6 γρ.

Διατροφικό Σχόλιο

Συνταγή με βάση το γιαούρτι, τα αυγά και τα αμύγδαλα, τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει περίπου 415 mg ασβεστίου και 94 mg φωσφόρου. Ένα αυγό 54 mg ασβεστίου και 222 mg φωσφόρου, ενώ τα 100 γρ. αμύγδαλα 234 mg ασβεστίου και 504 mg φωσφόρου. Αν σκεφτούμε ότι η αναγκαία ποσότητα τόσο του ασβεστίου όσο και του φωσφόρου είναι τα 1000 mg. Διαπιστώνουμε ότι είναι καλή επιλογή για μικρά παιδιά που δεν προτιμούν πολύ το γιαούρτι λόγω της όξινης γεύσης του ή δεν πίνουν αρκετό γάλα.

Το γιαούρτι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, βιταμίνης Α η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή όραση, βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συνδυάζεται με το αυγό και τα αμύγδαλα τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, έχει δηλαδή προστατευτικό ρόλο σε μια σειρά από εκφυλιστικές διαδικασίες των κυττάρων, προστατεύοντάς τα από τις ελεύθερες ρίζες και το λεγόμενο "οξειδωτικό στρες". Οι ελεύθερες ρίζες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια ιδιαίτερα βλαβερά για τον οργανισμό μας υπεύθυνα για διάφορες μορφές καρκίνου, πρόωρη γήρανση του δέρματος και νευρολογικές διαταραχές.

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο

Αποτελεί μία καλή εναλλακτική πρόταση για πρωινό γεύμα καθώς είναι ένα ισορροπημένο πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, ενδείκνυται και ως ελαφρύ γεύμα (π.χ. βραδινό) μαζί με μία σαλάτα σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Η ευεργετική δράση του καφέ απέναντι στη Νόσο Alzheimer: Νέα μελέτη!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Το σωστό πρωινό ξεκινάει από το super market!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Προϊόντα ολικής άλεσης… πόσο εύκολα τα αναγνωρίζουμε;
    arrowΤο πιάτο μας
  • Η διατροφή που νικά τη χοληστερόλη: Ένα πλάνο και πληροφορίες
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Προϊόντα ολικής άλεσης: Ήρθε η ώρα να τα βάλεις στη διατροφή σου!
    arrowΤο πιάτο μας
next