Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου προτείνουν..ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι

Μεγέθυνση κειμένου
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου προτείνουν..ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου συνεργάστηκαν και σας παρουσιάζουν τέσσερις συνταγές που φροντίζουν για εσάς και την.. Καρδιά σας!







Ψεύτικα κεφτεδάκια με φακές και πλιγούρι


Υλικά για 20 κεφτεδάκια:

• 2 φλιτζ. χοντρές φακές
• 4½ φλιτζ. νερό
• 1½ φλιτζ. πλιγούρι ψιλό
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 πρέζα αποξηραμένο
δυόσμο
• 2 ξερά κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι. Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.

Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια. Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα. Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.




 
*υπολογίζεται χωρίς το αλάτι της συνταγής

Διατροφικό Σχόλιο:

Ένα πραγματικά «έξυπνο» πιάτο που «παντρεύει» τη χαμηλή θερμιδική αξία με την υψηλή θρεπτική αξία. Ο συνδυασμός των οσπρίων (φακές) με τα δημητριακά (πλιγούρι) αποτελεί μία καλή εναλλακτική του κρέατος, καθώς σας εφοδιάζει με υψηλής βιολογικής αξία πρωτεΐνη, που αφομοιώνεται δηλαδή καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, το πλιγούρι εμπλουτίζει το πιάτο με φυτικές ίνες, συστατικά που φαίνεται ότι μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Στην περίπτωση που το συνδυάσετε με κάποιο ντιπ ντομάτας, θα προσλάβετε και λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, το οποίο μάλιστα αξιοποιείται καλύτερα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα είναι σε μαγειρεμένη μορφή!
 
Δείτε επίσης...

Φιλέτο ψαριού με λαχανικά

Μάφιν κακάο χωρίς αυγά

Κοτόπουλο με πιπεριές & γιαούρτι

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Όλα για το πρωινό και 4 εύκολες συνταγές
    arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • Γίνεται η σαλάτα σάντουιτς; Γίνεται!!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Ενδιάμεσα γεύματα: γιατί είναι σημαντικά;
    arrowΤο πιάτο μας
  • Επιστροφή στο σωστό βάρος μετά τις γιορτές
    arrowΓια κάθε στιγμή
  • Τυρί χαμηλό σε λιπαρά... To προϊόν για ισορροπία, γεύση και μειωμένες θερμίδες στο πιάτο μας
    arrowΤο πιάτο μας
next