Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Φανταστική τυρόπιτα της πεθεράς μου, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μεγέθυνση κειμένου
Φανταστική τυρόπιτα της πεθεράς μου, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa
6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα


Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίζουμε τα τυριά.
Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 1/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 1/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Tip

Για μεγαλύτερη απόλαυση και πιο τραγανή πίτα, το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική, σκληρή φέτα. Ποτέ μαλακή, με υγρασία. Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.


Διατροφικό σχόλιο


Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε κάθε ελληνική οικογένεια θα υπάρχει μια γιαγιά, μια μαμά ή μια πεθερά που θα ξέρει να φτιάχνει καταπληκτικές πίτες! Έτσι, στη σημερινή συνταγή η Αργυρώ μας συστήνει μια εξαιρετική μαγειρική παρασκευή, με τη συνταγή της… πεθεράς.

Η τυρόπιτα είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο τρόφιμο, ειδικά από τα άτομα που ασχολούνται έντονα με το βάρος αλλά και την υγεία τους. Και αυτό, γιατί δεν είναι όλες οι τυρόπιτες ίδιες! Σαφώς, οι τυρόπιτες που συναντάμε έξω σε φούρνους και καντίνες μπορούν να αποτελέσουν ένα γνήσιο junk food, αφού είναι πολύ πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά και ένα τρόφιμο χαμηλής θρεπτικής αξίας, λόγω των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Τι γίνεται όμως αν φτιάξουμε τυρόπιτα στο σπίτι μας, από τα χεράκια μας, με φροντίδα και σωστές επιλογές υλικών;

Η σπιτική τυρόπιτα μπορεί να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή και μάλιστα, παρέχει λύσεις μέσα στην ημέρα. Ένα κομμάτι τυρόπιτα τρώγεται εύκολα και γρήγορα, ακόμα και κρύο, χωρίς να χρειάζονται μαχαιροπίρουνα, κάτι το οποίο την κάνει ένα ιδανικό γεύμα, ειδικά τις μέρες που δουλεύετε. Ας δούμε όμως τα βασικά συστατικά της συνταγής…

Η σωστή βάση είναι η αρχή για μια νόστιμη πίτα. Η επιλογή ενός έτοιμου κατεψυγμένου φύλλου υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως το «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa, σας γλυτώνει χρόνο, αλλά και έγνοιες, γιατί γνωρίζετε τι τρώτε. Αρκεί μόνο μια ματιά στο διατροφικό πίνακα για να γνωρίσετε την ταυτότητα του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να ανακαλύψετε την περιεκτικότητά του σε θερμίδες και λιπαρά. Επιπλέον, τα σύμβολα ποιότητας του φύλλου δείχνουν ότι το τελικό προϊόν είναι απαλλαγμένο από trans λιπαρά και χοληστερόλη, κάτι που επιβεβαιώνει την υψηλή θρεπτική του αξία, όπως επίσης ότι έχει παρασκευαστεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και χωρίς συντηρητικά.

Η φέτα είναι το αγαπημένο λευκό τυρί των Ελλήνων και κατέχει περίοπτη θέση στο καθημερινό τραπέζι, σε κάθε ελληνικό σπίτι. Έχει μια ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και μπορεί να έχει θέση σε πολλές συνταγές. Η φέτα είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και ασβεστίου, αλλά και πηγή κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Γι’ αυτό, επιλέξτε φέτα light, η οποία έχει περίπου 12% λιπαρά, σε αντίθεση με την κανονική, η οποία έχει περίπου 40-45% λιπαρά.

Extra tip
Επειδή η φέτα χαμηλών λιπαρών είναι τις περισσότερες φορές πιο αλμυρή και μπορεί να κάνει και την πίτα σας πιο αλμυρή, καλό είναι να την ξεπλένετε ή να την αφήνετε για λίγο στο νερό, ώστε να ξε-αλμυριστεί.

Συμβουλή σερβιρίσματος

Δεδομένου ότι από την τυρόπιτα λείπει η παρουσία λαχανικών, καλό θα ήταν στο γεύμα σας να τη συνοδέψετε με κάποια σαλάτα ή έστω, με μια ντομάτα.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: http://www.geiastaxeriasou.gr/sintagi/fantastiki-tyropita-tis-petheras-mou/


nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Πρωινό τη Μεγάλη Εβδομάδα: νηστίσιμες προτάσεις
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Πρωινό για... σκληρά εργαζόμενους: tips για καλύτερη απόδοση!
    arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • Ασβέστιο: Πόσο χρειαζόμαστε ανά ηλικία; Λύσεις για να πετύχουμε τον στόχο!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Γλυκιά γεύση χωρίς πολλές θερμίδες στο πρωινό σου!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Φυτικές ίνες: βρες τες στο πρωινό σου!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next