Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Μεγέθυνση κειμένου

Οι φυτικές είναι αποτελούν ένα βασικό συστατικό της καθημερινής ισορροπημένης διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία του εντέρου όσο και στη ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος. Το κόμμι γκουάρ είναι μία διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού γκουάρ (Cyamopsis tetragonolobus), το οποίο ευδοκιμεί σε χώρες όπως η Ινδία, το Δυτικό Πακιστάν, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι είναι το κόμμι γκουάρ και που χρησιμοποιείται;

Το κόμμι γκουάρ αποτελεί ένα φυσικό συστατικό που προκύπτει από την επεξεργασία σπόρων του φυτού γκουάρ. Το κόμμι γκουάρ είναι ένας φυσικός και πολύπλοκος πολυακχαρίτης, ο οποίος αποτελείται κυρίως από γαλακτόζη και μανάννη. Όταν διαλυθεί σε ζεστό ή και κρύο νερό και δημιουργεί ένα παχύρευστο μίγμα. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων τη δεκαετία του ’50 και έκτοτε συναντάται με τη μορφή μίας κιτρινωπής σκόνης οποία είναι σχεδόν άοσμη. Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται κυρίως ως πρόσθετο τροφίμων, δηλαδή ως πυκνωτικό μέσο, ομογενοποιητής και σταθεροποιητής σε ποσότητες μικρότερες του 1% του βάρους του τροφίμου. Αποτελεί συστατικό, σαλτσών, προϊόντων γάλακτος και ενισχυτικών ψησίματος.

Κόμμι γκουάρ και υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωσή του κόμμεος γκουάρ φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, εφόσον φαίνεται πως εξομαλύνει τη λειτουργία του εντέρου ενώ επιπλέον βοηθά στη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης (Torsdottir I et al, 1989), στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (Spiller GA et al, 1991) και στην πρόκληση αισθήματος κορεσμού (French SJ et al, 1994).

Που μπορούμε να το βρούμε
Το κόμμι γκουάρ αποτελεί ένα ασφαλές τρόφιμο με σημαντικά οφέλη για την υγεία, ωστόσο η γέλη που σχηματίζει δύσκολα αναμιγνύεται με τα τρόφιμα κάνοντας δύσκολη την κατανάλωσή του. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων έχει συγκεντρώσει ένα παράγωγο του κόμμεος γκουάρ, το μερικώς υδρολυμένο κόμμι γκουάρ (PHGG). Το PHGG δεν σχηματίζει γέλη, με αποτέλεσμα να αναμιγνύεται εύκολα τα τρόφιμα και ροφήματα και να γίνεται καλά ανεκτό από τον οργανισμό, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση και το άρωμά τους. Αποτελεί καλή εναλλακτική για άτομα τα οποία δεν καταφέρνουν να καταναλώσουν την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών ή για άτομα που αποκλείουν τις φυτικές ίνες από το διαιτολόγιό τους.

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Ακόμα ένα καφεδάκι ... δίχως τύψεις!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης: Ένας επιτυχημένος συνδυασμός στα δημητριακά πρωινού!
  arrowΤο πιάτο μας
 • Πρωινό κάθε πρωί! Tips για να υιοθετήσεις τη συνήθεια!
  arrowΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 • Πρωινό για ... καρδιά από ατσάλι!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Διατροφή για την καρδιά & ιδέες για snacks ώστε να την δυναμώσετε
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next