Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

1η επιλογή: Σαλάτα των χρωμάτων.

Μεγέθυνση κειμένου
1η επιλογή: Σαλάτα των χρωμάτων.

Υλικά (6 άτομα):

1 μαρούλι (400 γρ.),
3 μέτριες ντομάτες (300 γρ.),
1 κούπα καλαμπόκι (200 γρ.),
1 κούπα αρακάς (200 γρ.),
1 συσκευασία κόκκινα φασόλια (200 γρ.),
1 κόκκινη πιπεριά (100 γρ.),
1 πράσινη πιπεριά (100 γρ.),
φρέσκο κρεμμύδι (100 γρ.),
4 κ. σούπας ελαιόλαδο,
βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι καγιέν.

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζετε τον αρακά και το καλαμπόκι. Παράλληλα, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε κύβους τις ντομάτες, ψιλοκόβετε το μαρούλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβετε σε λωρίδες την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά.

Μόλις ο αρακάς και το καλαμπόκι βράσουν, τα σουρώνετε πολύ καλά. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το μαρούλι, τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φασόλια, τις πιπεριές, τον αρακά και το καλαμπόκι. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι.

Προσθέτετε το μίγμα στο μεγάλο μπολ και σερβίρετε. 


Πηγή: www.nutrimed.gr


Διατροφικό σχόλιο: Πρόκειται για μία γευστική, ολιγοθερμιδική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδέψει οποιοδήποτε κύριο πιάτο ή να καταναλωθεί ως ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με ψωμί και κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τυρί χαμηλών λιπαρών. Το χαρακτηριστικό που της προσδίδει ιδιαίτερη ελκυστικότητα είναι η πολυχρωμία που παρουσιάζει. Τα ζωηρά και λαμπερά χρώματα, το άρωμα και οι γεύσεις των λαχανικών οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτοσυστατικών, συστατικών που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από τη δράση των ελεύθερων ριζών και κατ’ επέκταση την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι τα κόκκινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με την υγεία του προστάτη. Τα λευκο-πράσινα λαχανικά, όπως το φρέσκο κρεμμύδι, περιέχουν σουλφίδια του αλλυλίου, τα οποία φαίνεται πως είναι προστατευτικά έναντι του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου, ενώ τα κιτρινο-πράσινα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και εμποδίζουν τη φθορά του, που επέρχεται με την πάροδο των ετών.
 

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Πρωινό για ... καλούς βαθμούς!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Σωματικό βάρος: Βρήκαν για ποιον λόγο παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε
    arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
  • “Super foods”: Eίναι τελικά τόσο super;
    arrowΤο πιάτο μας
  • Διατροφή για 10 με τόνο!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Πρωινά του πεντάλεπτου: γρήγορες λύσεις για πολυάσχολους!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next