Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

7η επιλογή: Ψητό κοτόπουλο με πράσινη σως από ταχίνι

Μεγέθυνση κειμένου
7η επιλογή: Ψητό κοτόπουλο με πράσινη σως από ταχίνι

Για τη σως ταχίνι
½ σκ. σκόρδο
½ μάτσο μαΐντανό
½ κούπα ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
150 ml νερό

Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο

1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς τα κουκούτσια
2 κ.γ. sumac
1 ½ κ.γ μπαχάρι
1 ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
¼ της κούπας (4 κ.σ. ή 60 ml) ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα
2 κ.σ μείγμα μπαχαρικών (za’atar) (θυμάρι, ρίγανη , σουσάμι)
2 κ.σ ανάλατο βούτυρο
¼ της κούπας κουκουνάρι 


 Εκτέλεση

Για τη σως ταχίνι

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το σκόρδο, το μαιντανό, το ταχίνι και το χυμό από λεμόνι και το νερό μέχρι να γίνει το μέιγμα μας λείο σαν μια λεπτή μαγιονέζα. Αλατοπιπερώνουμε. Μιας και το κάθε μάτσο μαϊντανού είναι διαφορετικό σε ποσότητα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό αν η σως μας είναι πηχτή ή να βάλουμε λίγο ακόμα μαϊντανό και ταχίνι αν είναι αραιή. Γενικά φτιάχνουμε τη σως ανάλογα τη γεύση και τα γούστα μας

Για το κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς.
Σε ένα ξύλο κοπής, φορώντας γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε το σκόρδο, το λεμόνι, sumac, μπαχάρι, κανέλα, ζωμό, αρκετό ελαιόλαδο και χτυπάω πολύ καλά μέχρι να γίνουν μία πάστα όλα τα υλικά.

Βάζουμε τη μαρινάδα μας σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα.
Βάζουμε και τα κοτόπουλα μέσα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Τοποθετούμε τα κοτόπουλα σε ένα μικρό ταψάκι που να τα χωράει σε μονή σειρά και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη μαρινάδα.
Κόβουμε 8 φέτες λεμονιού και βάχω μία φέτα από λεμόνι πάνω από κάθε μερίδα κοτόπολου.

Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε za’atar είναι να βάλουμε σε ένα μπολάκι 2 κ.σ. σουσάμι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή και 1 κ.σ. θυμάρι ξερό και να τα ανακατέψουμε.Πασπαλίζουμε με za’atar το κοτόπουλο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 35-40 λεπτά.Εντωμεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φώτια και βάζουμε μέσα τα κουκουνάρια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα προσέχοντας μη μας καούν!

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα ψημένα κρεμμύδια και λεμόνια και απο πάνω βάζουμε τη σως και τα κουκουνάρια!

Πηγή : http://akispetretzikis.com/


Διατροφικό σχόλιο

Το ταχίνι προέρχεται από την άλεση του αποφλοιωμένου σουσαμιού. Ο πολτός είναι στην ουσία μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι. Στην Ελλάδα το ταχίνι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλες χώρες (όπως στη Μ. Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής), τα τελευταία, όμως, χρόνια κερδίζει τη θέση του και στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι.
Θεωρείται ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία γιατί περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της ύπαρξης της σησαμίνης, φαίνεται να συμβάλλει και στη μείωση της χοληστερίνης.
Το ταχίνι περιέχει συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, δρώντας προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες. Περιέχει ακόμα έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, λιγνάνες, σεσαμίνη, σεσαμολίνη, τοκοφερόλη και φυσικά μέταλλα.
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό, ενώ είναι και καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών που δρουν αντιοξειδωτικά.
Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών (αποτελείται κατά 25-30% από πρωτεΐνες). Περιέχει επίσης αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Για καλύτερα αποτελέσματα
Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας! 1 κουταλιά είναι αρκετή!


nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Έτοιμος για παραλία! Πρωινό έφαγες;
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Όλα για τη γλυκιά γεύση και πώς θα την εντάξουμε στη διατροφή μας
    arrowΤο πιάτο μας
  • Γιατί το πρωινό είναι τόσο απαραίτητο για τα παιδιά;
    arrowΠΑΙΔΙ
  • Αδυνάτισμα "χωρίς δίαιτα"
    arrowΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
  • Το ψήσιμο κρέατος μολύνει την ατμόσφαιρα όσο τα αυτοκίνητα
    arrowΤο πιάτο μας
next