Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020

5η επιλογή: Γαύρος στον φούρνο με ρίγανη, σκόρδο και λεμόνι

Μεγέθυνση κειμένου
5η επιλογή: Γαύρος στον φούρνο με ρίγανη, σκόρδο και λεμόνι

Υλικά για 4-6 άτομα
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά

Υλικά
-1 κιλό γαύρο καθαρισμένο
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1½ λεμόνι (τον χυμό του)
-4 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
-1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/4 φλιτζανιού κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού νερό
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τον γαύρο σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ και τα χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Περιχύνουμε τον γαύρο με το μείγμα αυτό και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τα ψάρια μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα, για περίπου 15 με 20 λεπτά.

Πηγή: thecookbook.gr

Διατροφικό σχόλιο: Ο λαός λέει ότι τα μικρά ψάρια όπως είναι ο γαύρος, είναι από τα ψάρια που δεν τρώνε οι γάτες. Αυτό λέγεται χιουμοριστικά, καθώς ο γάυρος, και όλα τα μικρά ψάρια, καταναλώνονται συνήθως ολόκληρα χωρίς να αφαιρούνται τα κόκαλα, οπότε... δε μένει τίποτα για τις γάτες! Αυτή η συνήθεια κρύβει ένα θρεπτικό μυστικό για τα ψάρια αφού έτσι, καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου! Ο γάυρος είναι ακόμα πλούσιος σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νιασίνη και ψευδάργυρο, ενώ το 22 - 23% των λιπαρών του περίπου αποτελείται από τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Μία τροφή ιδιαίτερα οφέλιμη για την υγεία της καρδιάς αλλά και την αρτηριακή πίεση.

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Καλοκαίρι…ώρα για φρέσκιες ιδέες για ισορροπημένα και απολαυστικά πρωινά!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • Οικογενειακό πρωινό: εύκολες λύσεις για μικρούς και μεγάλους!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις αυτό που λείπει από τη διατροφή σου!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Η αξία των αρχαίων σπόρων στη διατροφή μας
    arrowΤο πιάτο μας
  • Ελληνικός καφές: μία διαχρονική αξία!
    arrowΤο πιάτο μας
next