Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

2η επιλογή: Φοκάτσια με σταφύλι και δεντρολίβανο

Μεγέθυνση κειμένου
2η επιλογή: Φοκάτσια με σταφύλι και δεντρολίβανο

Υλικά:

180 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. γάλα, χλιαρό (3,5% λιπαρά)
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
1 ¼ κ.γ. μαγιά
250 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. αλάτι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ κούπα σταφύλια κόκκινα ή μαύρα κομμένα στη μέση
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.γ. χοντρό αλάτι


Εκτέλεση:

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και την μαγιά για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να αφρίσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Βάζουμε το εξάρτημα για τις ζύμες (γάντζο) και χτυπάμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά (αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε όλη τη διαδικασία και με τα χέρια επιστρατεύοντας μια ξύλινη κουτάλα).

Λαδώνουμε καλά ένα μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο ή το τραπέζι μας και ακουμπάμε πάνω την ζύμη. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και την χωρίζουμε σε 2 μπάλες.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (ή 2 μικρά), βάζουμε μέσα τις 2 μπάλες, λαδώνουμε με ένα πινέλο το πάνω μέρος τους και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Μετά από 20 λεπτά λαδώνουμε τα χέρια μας και ανοίγουμε τις ζύμες σε διάμετρο 20 εκ. Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε για ακόμα 1 ½ ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το πάνω μέρος της ζύμης μας και σκορπίζουμε από πάνω τα σταφύλια και το δεντρολίβανο πιέζοντάς τα ελαφρά στη ζύμη. Συνεχίζουμε το πασπάλισμα με το χοντρό αλάτι και την καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι η φοκάτσια μας να αποκτήσει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.


Πηγή: www.akispetretzikis.com


Διατροφικό σχόλιο: Το σταφύλι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Χάρη στις ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, εμφανίζουν εξαιρετικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνοντας τις φλεγμονές, ασκώντας με αυτό τον τρόπο τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση.

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
  • Ενυδάτωση στην παραλία: τα 3 tips που θα σε σώσουν φέτος το καλοκαίρι!
    arrowΓια κάθε στιγμή
  • Απόλαυσε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με γεμάτες μπαταρίες!
    arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
  • H ισορροπημένη διατροφή «έρχεται» μαζί σας στις διακοπές
    arrowΓια κάθε στιγμή
  • Τι κρύβεται μέσα σε ένα ποτήρι frappé; ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
    arrowΤο πιάτο μας
  • Καλοκαιρινές εξορμήσεις: ιδέες για θρεπτικά snacks!
    arrowΓια κάθε στιγμή
next