Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Η δίαιτα on-off μια ακόμη μαγική δίαιτα

Μεγέθυνση κειμένου
Συγγραφείς: Μανίκα Βάσια
Η δίαιτα on-off μια ακόμη μαγική δίαιτα

Τη μία ημέρα τρώτε, την άλλη… δεν τρώτε! Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η νέα δίαιτα «Τhe Alternate-Day Diet», που κάνει θραύση στο εξωτερικό, κυρίως επειδή θεωρείται εύκολη στην εφαρμογή της. Γνωστή και ως «Τhe Longevity Diet» (η δίαιτα της μακροβιότητας), η νέα δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους, αλλά και ανακούφιση από το άσθμα, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ακόμη και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η θεωρία:

Τις πρώτες 2 εβδομάδες

ON: 7 «ελεύθερες» ημέρες όπου καταναλώνονται όλες οι τροφές καταναλώνονται με τέτοιον τρόπο χωρίς να παραφορτώνεται το στομάχι.
ΟFF: 7 ημέρες, κατά τις οποίες «δεν τρώτε», αφού η μέση πρόσληψη θερμίδων την ημέρα δεν υπερβαίνει τις 500. Για το σκοπό αυτό, συστήνονται έτοιμα γεύματα (π.χ. ολιγοθερμιδικά ροφήματα) και σνακ λίγων θερμίδων.

Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες

ON: Τις «ελεύθερες» ημέρες αρχίζουν να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, και αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά (περιέχονται κυρίως σε συσκευασμένα τρόφιμα).
ΟFF: Τις ημέρες που «δεν τρώτε», μπορείτε είτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε 500 θερμίδες ημερησίως είτε να τις αυξήσετε προσλαμβάνοντας έως και το 35% των θερμίδων που συνηθίζετε να καταναλώνετε σε μία «ελεύθερη» ημέρα, ανάλογα με το βάρος που επιθυμείτε να χάσετε και με τις αντοχές σας.

Διατήρηση του βάρους

Μετά την απώλεια των επιθυμητών κιλών, διατηρείται μια εναλλασσόμενη δίαιτα πιο χαλαρής μορφής, δηλαδή αυξάνονται οι θερμίδες των OFF ημερών.
Παράλληλα, οι υποστηρικτές της δίαιτας συστήνουν: άφθονο νερό, άσκηση, κατά προτίμηση τις «ελεύθερες» ημέρες και ζύγιασμα μία φορά την εβδομάδα, το πρωί μιας «ελεύθερης» ημέρας.

Η γνώμη του ειδικού

Η δίαιτα αυτή βασίζεται πάνω σε γνωστές ολιγοθερμιδικές δίαιτες που έγιναν σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με σημαντικό αριθμό μελετών, το μεσογειακό μοντέλο διατροφής φαίνεται να δρα ευεργετικά στην υγεία και σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, για να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλιώς θα αισθανθούμε κόπωση και ατονία. Επιπλέον, η εν λόγω δίαιτα επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση τροφίμων μέρα παρά μέρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές τις “ελεύθερες” ημέρες, παρότι ο εμπνευστής της δίαιτας συστήνει εκείνες τις ημέρες να μην τρώμε υπερβολικά.

Συμπερασματικά, ο έλεγχος των θερμίδων που προσλαμβάνουμε αποτελεί απαραίτητο βήμα για τον έλεγχο του βάρους, εφόσον όμως εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική δραστηριότητα».
 

Συγγραφείς: Μανίκα Βάσια
Άλλα άρθρα
 • Όσο αληθινοί είναι οι ρόλοι που υποδύονται, άλλο τόσο αληθινό είναι το αδύνατο και καλλίγραμμο κορμί των πρωταγωνιστών...

 • Οι περισσότερες από τις δίαιτες αυτές, γνωστές ανά τον κόσμο ως "fad diets" έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις δεκαετίες '70 και '80, ενώ πολλές από αυτές...

 • Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, εφευρέθηκε για την αριστοκρατική συνοικία του Beverly Hills, απ' όπου πήρε και το όνομά της.

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά στην κούπα ή στο ποτήρι σου
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ήξερες ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει…από το έντερο;
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • 3 tips για να δίνεις το 100% σου στην προπόνηση
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Πώς θα έχει το παιδί μου περισσότερη ενέργεια στο σχολείο;
  arrowΠΑΙΔΙ
 • Ενσυνείδητη διατροφή: ήρθε η ώρα να ακούσεις το σώμα σου!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next