Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Τρώμε πιο υγιεινά όταν γυμναζόμαστε!

Μεγέθυνση κειμένου
Τρώμε πιο υγιεινά όταν γυμναζόμαστε!

Στην αρχή κάθε χρονιάς, οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε μία προσπάθεια να χάσουμε τα κιλά που πήραμε κατά τη διάρκεια των εορτών. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως και σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, η σωματική άσκηση αποτελεί έναν πολύ δυνατό σύμμαχο.

Γνωρίζουμε ότι η επιλογή των τροφίμων και η ποσότητα του φαγητού που τελικά θα καταναλώσουμε δεν επηρεάζεται μόνο από την πείνα, αλλά από όλες τις αισθήσεις μας. Συνήθως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος (και θερμίδες) μας προκαλούν μεγαλύτερη επιθυμία να τα καταναλώσουμε, καθώς έχουν ευχάριστη γεύση, οσμή και εικόνα. Ωστόσο, και τα πιο υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν λιγότερες θερμίδες φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν πιο «θελκτικά» με αποτέλεσμα να κάνουμε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές περισσότερο συχνά. Απαραίτητη προϋπόθεση; Η γυμναστική!

Γυμναστική για να τρώτε καλύτερα…

Σε μία πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως η άσκηση δε συμβάλει μόνο στη μείωση του σωματικού λίπους και την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, αλλά οδηγεί και στην επιλογή τροφών με λιγότερες θερμίδες! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου φάνηκε να ενεργοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, όταν αυτά παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες αφού αυτοί είχαν ασκηθεί. Μάλιστα, τα πλούσια σε λίπος και θερμίδες τρόφιμα, τα οποία σε άλλη περίπτωση ο καθένας θα είχε μεγαλύτερη επιθυμία να τα καταναλώσει, δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστά στους συμμετέχοντες.

Η άσκηση πιθανώς μειώνει το αίσθημα της πείνας...

Σε μία άλλη μελέτη εξετάστηκε για πρώτη φορά η επιρροή της σωματικής δραστηριότητας στο αίσθημα της πείνας. Οι επιστήμονες ζήτησαν από νέους άνδρες και γυναίκες για μία ημέρα να είναι σωματικά δραστήριοι και για μία ημέρα να μην κάνουν καμία δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, αλλά θεωρούν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούν περισσότερα πειράματα για να διαπιστωθεί, εάν η καθιστική ζωή αλλάζει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μας, που ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Τα οφέλη της άσκησης, λοιπόν, δεν περιορίζονται μόνο στο «κάψιμο» των θερμίδων, αλλά φαίνεται πως επεκτείνονται τόσο στην ποιότητα της διατροφής μας, όσο και στις διατροφικές μας επιλογές. Εσείς ακόμη πληρώνετε συνδρομές χωρίς… παρουσίες;

Άλλα άρθρα
 • Αυτό το καλοκαίρι έχετε βάλει στόχο να διατηρήσετε σταθερά τα κιλά σας. Σε ποια τρόφιμα θα έπρεπε καλύτερα να πείτε.. «ΟΧΙ, ευχαριστώ»;

 • Το λίπος είναι ένα βασικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και παίζει σημαντικό ρόλο

 • Ο καιρός είναι στις «καλές» του, η διάθεση ανεβαίνει και το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο.

nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Είσαι χορτοφάγος; Μάθε πώς θα κρατήσεις τις ισορροπίες στη διατροφή σου!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Είσαι όλη μέρα στο πόδι; Δώσε στον εαυτό σου το boost ενέργειας που χρειάζεται!
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Στιγμιαίος καφές: ένα φυσικό ρόφημα γεμάτο αντιοξειδωτικά στην κούπα ή στο ποτήρι σου
  arrowΤο πιάτο μας
 • Ήξερες ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει…από το έντερο;
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • 3 tips για να δίνεις το 100% σου στην προπόνηση
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next