Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Το «ξεκούρδιστο» βιολογικό ρολόι μας παχαίνει!

Μεγέθυνση κειμένου
Το «ξεκούρδιστο» βιολογικό ρολόι μας παχαίνει!

Η αναντιστοιχία μεταξύ της φυσιολογικής λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού και των έντονων ρυθμών του καθημερινού μας προγράμματος δεν μας προκαλεί μόνο υπνηλία αλλά φαίνεται πως αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επιδεινώνει το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου εντοπίζει το παραπάνω φαινόμενο ως τη νέα «μάστιγα» των σύγχρονων κοινωνιών, που οδηγεί σε μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, χρόνια κόπωση, αύξηση του βάρους και γενικότερα σε προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού βγαίνει εκτός βιολογικού ρολογιού κατά τουλάχιστον 1 ώρα. Όπως εξηγούν «ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι στη ρύθμιση του οποίου δεν μπορούμε να επέμβουμε. Δηλαδή, η ιδανική ώρα για να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε εξαρτάται από το φως ή το σκοτάδι. Όταν λοιπόν διαταράσσεται αυτός ο φυσιολογικός ημερήσιος κύκλος, (όταν πχ ξυπνάμε από το ξυπνητήρι και όχι επειδή έχουμε κοιμηθεί τις απαραίτητες ώρες) το σώμα μας αντιδρά με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το οργανικό “jet lag” είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ. Όσον αφορά στη διαδικασία μέσω της οποίας η έλλειψη ύπνου επιδρά στο βάρος μας, παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι το «ξεκούρδισμα» του βιολογικού μας ρολογιού οδηγεί σε μεταβολές της ρύθμισης ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη (λεπτίνη) αλλά και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (ινσουλίνη), ενώ παράλληλα φαίνεται πως η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί τάση για κατανάλωση πιο θερμιδογόνων τροφίμων.

Στα πλαίσια λοιπόν μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, φαίνεται πως ένας καλός ύπνος σε καθημερινή βάση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρούμε ένα πιο υγιές βάρος αλλά και να ελέγχουμε καλύτερα διάφορες παραμέτρους της υγείας μας.

Πηγή: Roenneberg T, Allebrandt KV, Merrow M, Vetter C. Social jetlag and obesity. Curr Biol. 2012 May 22;22(10):939-43. Epub 2012 May 10.
 

Άλλα άρθρα
nutrimedspecial
Οδηγός ευεξίας
prev
 • Διατροφή και ψυχική υγεία: ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Πρωινό και snacks χωρίς γλουτένη
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
 • Κυριακάτικο brunch στο σπίτι: εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!
  arrowΓια κάθε στιγμή
 • Απαντώντας σε σημαντικά ερωτήματα γύρω από την παιδική-εφηβική παχυσαρκία
  arrowΠΑΙΔΙ
 • 29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
  arrowΥΓΕΙΑ & Lifestyle
next